La cea de-a 38-lea Salon International al Inventiilor de la Geneva, Dr. Ioan Grozescu, Director Stiintific al Institutului National de C&D pentru Electrochimie si Materie Condensata din Timisoara a obtinut medalia de aur pentru inventia:
Numele si prenumele inventatorilor:
CS. Marian Nitu – INCEMC Timisoara,
Dr. Ioan Grozescu – INCEMC Timisoara,
Dr. Carmen Lazau – INCEMC Timisoara,
Dr. Liviu Mocanu – INCEMC Timisoara,
Drd. Anamaria Dabici – INCEMC Timisoara.
Inventia se refera la o metoda noua de obtinere a nanocristalelor, metoda hidrotermala asistata ultrasonic combinata cu încălzirea in câmp de microunde înlocuind astfel încălzirea rezistiva. Avantajul inventiei consta in aceea ca încălzirea si răcirea autoclavei se face rapid, eliminându-se fenomenele tranzitorii, timpul de sinteza scade de la zeci de ore la maxim 30 minute, datorita agitatiei induse de ultrasunete amestecul solutie/nutrient nu se mai decantează toate particulele din solutie fiind expuse uniform contactului cu solutia de crestere, nu mai apar conglomeratele de particule datorita agitatiei create de microjeturile de fluid si a faptului ca ar fi sparte imediat de cavitatie obtinându-se astfel nanocristale cu o foarte buna dispersie dimensionala, se realizează importante economii de timp, materiale si manopera, iar efectul asupra mediului este cvasi-nul, reactiile au loc in incinta închisa ermetic a autoclavei, fiind excluse emisiile de gaze/vapori nocivi. Inventia rezolva probleme tehnice pe care le reclama separat cele doua metode (ultrasonic / microunde), prin combinarea avantajelor lor care se cumulează, eliminându-se totodată neajunsurile fiecăreia in parte.
Instalatia
Exemple de nanocristale de TiO2 sintetizate
Conform inventiei: Instalatia de sinteza a materialelor nanocristaline prin metoda hidro-termala asistata ultraacustic combinata cu încălzirea în câmp de microunde se compune dintr-un cuptor cu microunde cu putere reglabila continuu, in care se introduce autoclava din teflon ce contine solutia de crestere fixata pe o sonotrodă metalica, care transmite energia ultraacustica de la traductorul tip PZT către solutia de lucru. Sonotroda, intro alta varianta constructiva poate fi imersata in autoclava procesul fiind mai eficient.
De mentionat ca inventia a fost premiata de asemnea cu medalia de aur la Salonul International de Inventica PROINVENT, Cluj-Napoca, martie 2010.