Editura: Brumar Timișoara, 2010.
Autori: Prof. Dr. Romeo Teodor Cristina, titularul disciplinelor de farmacologie și farmacie de la FMV Timișoara și Dr. Viorica Chiurciu, Doctor în medicină veterinară, Director productie medicamente ROMVAC București
Cartea de față este un viu și reușit exemplu al utilității colaborărilor specialiștilor din mediul universitar și a celor din producția de medicamente autohtonă.
Extinsă pe 343 de pagini, lucrarea se constituie într-un ghid util despre farmacovigilență și toxicovigilența veterinară.
Aflată în fața noilor comandamente europene, România este încă descoperită la acest capitol fie din punct de vedere logistic cât și datorită lipsei competențelor, pașii efectuați pe această direcție (deși prezenți), fiind încă timizi și în spatele statelor vecine.
Materialul a fost conceput ca un aide în ideea consolidării Sistemului de farmacovigilență veterinară românesc, în plină implementare de către Agenția Natională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
In acest context în preambulul lucrării se prezintă legislația europeană și românească a domeniului, descrierea EMEA (European Medicines Agency), directivele U.E. și implementarea legislației specifice, pașii în certificarea, autorizarea şi avizarea medicamentului a.u.v. și metodologia introducerii noilor medicamente în terapeutică.
În capitolul dedicat Farmaciei veterinare sunt prezentate: categoriile de unități farmaceutice veterinare, Condiţiile legale și tehnice obligatorii.De asemenea tot aici se prezintă efectele medicamentelor fiind analizați: parametrii de cuantificare farmacocinetică, farmacocinetica administrării şi absorbţiei, parametrii de cuantificare farmacodinamică, răspunsul organismului animal la medicaţie, biodisponibilitatea și bioechivalenţa medicamentelor, răspunsul farmacodinamic și factorii care determină frecvenţa administrărilor
Intrând în topicul tematicii se prezintă Sistemul de farmacovigilență european Eudravigilance, accesul la EudraVigilance Veterinary Data, modul de raportare al reacțiilor adverse, sistemul de farmacovigilenţă național, incompatibilităţile și interacțiunile, asocierea medicamentelor, Reacţiile nedorite la medicamente și sfaturi pentru medicii veterinari despre Farmaco-Vigilență (F.V.)
Ultimul capitol este dedicat Elemente lor de toxicovigilenţă veterinară – Doppingul la animale. Sunt prezentate sintetic: practicile veterinare interzise la ecvine, introducerea testării fraudelor prin metoda ELISA,. confirmarea prin spectrometria de masă, lista substanţelor interzise și uniformizarea clasificării substanțelor interzise precum și ghidul de toxicovigilență în cazul competițiilor.
Din analiza critică a lucrării, ca formă și ca fond pot declara cu convingere, în calitate de referent științific al lucrării, că aceasta este o reușită, un instrument de reală utilitate destinat tuturor specialiștilor domeniului, constituindu-se într-un punct de referință.
Prof. Dr. Dr.hc. Alexandra Trif
FMV Timisoara